Vakuové balení poskytuje výrobkům vynikající ochranu. Vakuově zabalené výrobky jsou hermeticky uzavřeny ve vzduchoprázdném sáčku z nepropustné fólie. Hlavní přednost spočívá v tom, že v uzavřeném sáčku není žádný kyslík. U potravin to znamená silně zpomalený růst mikroorganismů, čímž se podstatně prodlužuje jejich trvanlivost. Ve vakuu zabalené zboží je chráněno před zkažením, vysycháním, změnou chuti, dotykem a ztrátou hmotnosti. Takto zabalené produkty si může zákazník prohlédnout a vybrat při zachování maximální možné hygieny, proto se nejlépe uplatní při samoobslužném prodeji. Komorové vakuové balicí stroje jsou nejpoužívanější především při balení masa, balení uzenin, balení sýrů, balení ryb a balení zeleniny. Velmi rozšířené je i balení oškrábaných brambor a balení suchých plodů. Stále větší uplatnění nacházejí i v gastronomii při balení hotových jídel, balení polévek a omáček, ale i při balení polotovarů.